FotoLogo
Home Wie zijn wij? Contra-Experts Stichting RECO-Expert Rechtbankdeskundige Asbest / Dioxine / HCL Zorgplicht Tussenpersoon
Asbest Dioxine Grondwater- en bodemverontreiniging HCL na brand Reconditioneringsbedrijven

HCL na brand

Na een brand-, rook-, roet-, of waterschade kan het noodzakelijk zijn direct een schoonmaakbedrijf (reconditioneringsbedrijf) in te schakelen. Een schoonmaakbedrijf kan inboedel en opstalzaken snel beredden waardoor meerschade aan eigendommen van u kan worden voorkomen. Ook is het vaak mogelijk alvast een globale reiniging uit te laten voeren waardoor eventueel de mogelijkheid
wordt geboden om thuis te kunnen blijven slapen (indien verantwoord).
Het is in dit geval zeer belangrijk om de eventueel aanwezige hoeveelheid HCL (damp) te meten omdat deze dampen zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Deze dampen komen vrij na verbranding van kunststof (PVC).

Tevens beschikken schoonmaakbedrijven vaak over deo-apparatuur (apparatuur waardoor rook wordt verdreven) en droogkamers (deze kamers worden gebruikt om nat geworden apparatuur veilig te stellen). Deze deo-apparatuur (voorheen Ozon apparaat) mag echter niet meer gebruikt worden vanwege het feit dat deze enkel de lucht verdrijven terwijl de schadelijke stoffen aanwezig blijven.

De artikelen welke niet ter plaatse behandeld kunnen worden zullen worden meegenomen voor reiniging op de verschillende afdelingen bij het schoonmaakbedrijf. Deze beschikken namelijk over reconditioneringsafdelingen.
Deze afdelingen zorgen door middel van diverse methodes dat elektronische apparatuur, roestvrijstalen onderdelen in inboedels en opstallen direct worden behandeld om verdere schade hieraan te voorkomen. Dit scheelt vaak honderden tot duizenden Euro's schade.

De expert laat een inventarislijst maken van alle meegenomen goederen en laat deze controleren en aftekenen voor akkoord door verzekerde.
Een kopie hiervan dient men zorgvuldig te bewaren.
Geef nooit goederen en of waardevolle papieren af wanneer hier niet voor is getekend!

Reconditioneren na calamiteiten

Er is geen tijd te verliezen wanneer apparatuur is beschadigd.
Vooral omdat de neerslag van rook- en verbrandingsgassen veel schade kan aanrichten als deze niet snel wordt verwijderd. Het is van belang om hoogwaardige apparatuur nauwkeurig te reconditioneren.
Het met een doekje over de oppervlakte van de apparatuur gaan is alleen voor het zicht voldoende, maar levert geen schone en storingsvrije machine op.

Meettechniek
Meting chloridenneerslag (HCL)

Bij verbranding van kunststoffen kunnen chloriden vrijkomen. In combinatie met water (bv. bluswater) vormen deze chloriden HCL (zoutzuur) wat corrosie zal veroorzaken op metalen.
Na brand is het dan ook erg belangrijk om de hoeveelheid vrijgekomen chloriden vast te stellen (de zogenaamde chloridenneerslag).

Voor meer informatie verwijzen wij naar het volgende artikel:

www.brandschade-waterschade.nl/brandschade/hcl-schade/

In principe zijn de medewerkers van een reconditioneringsbedrijf uitgerust met een meetkoffer om de concentratie van de chloridenneerslag te meten.
De zogenaamde HCL meting.
Wanneer de waarde van deze chloridenneerslag (HCL meting) 10 of hoger is betekent dit dat het artikel "total loss" is.
Dit is een ongeschreven regel binnen de verzekeringswereld.

Het gevaar bij een factor hoger dan 10 is, dat later alle onbewerkte metaalsoorten alsnog corrosie zullen vormen ofwel gaan roesten.
Hiervan is sprake bij o.a. de volgende metaalsoorten:
koper - rvs - zink - aluminium - zwart staal - gegalvaniseerde buizen - nikkel - chroom - smeedijzer etc.
Deze materialen komen bijvoorbeeld voor in:
startmotoren - ventilatoren - dynamo's van auto's en motoren - lampen - hang-en sluitwerk - staalconstructies - gereedschap - machines - sieraden en verder diverse inboedelartikelen.

Het advies is de schade aan inboedel nooit direct na schade af te wikkelen, daar het serieuze gevaar van HCL aanwezig is.
De gevolgen van de HCL zijn vaak pas na een periode van 3 maanden goed zichtbaar. Pas dan is vast te stellen of het product
eventueel nog te herstellen is of dat het "total loss" is.

De kosten van een schoonmaakbedrijf worden na het ontstaan van een schade in principe altijd door uw verzekeringsmaatschappij betaald.
Hiervoor dient de opdracht tot schoonmaken of reconditioneren wel door een expert te worden verstrekt aan het schoonmaakbedrijf.
U mag dus niet op eigen houtje een bedrijf inschakelen.